Jaaroverzicht Deroot 2013

03-11-2013

Jaaroverzicht Deroot 2013Het ijskoude klassieke voorjaar werd traditioneel ingang geschoten tijdens Milaan – San Remo. Na een spiegelgladde afdaling werd het een sprint tussen twee renners: Dennis Tijsen en Machiel Scholten. Normaliter een eitje voor de man met de brede schouders, zou je zeggen. Waar het niet dat de twee ijstijgers, zelfs na een fotofinish, hun voorwiel precies gelijk over de meet duwden. Daarmee kreeg San Remo dus geen winnaar, maar toch gingen Tijsen en Scholten met plezier het Italiaanse nachtleven in. Opvallend genoeg: eindwinnaar Rens Mennen eindige tijdens La Primavera als allerlaatste.  

Vroege vorm

De volgende koers op de agenda was Gent – Wevelgem. Deze relatief nieuwe koers op de agenda krijgt jaarlijks veel kritiek, maar toch stonden alle mannen tot de tanden toe gewapend aan de start. Sterkhouder Jitze Glas mocht het zegegebaar maken, op de fietslengte gevolgd door nieuwkomer Simone Baart. Het was de eerste echte kennismaking met Baart, die later in het seizoen zou imponeren. Opvallend in deze koers waren de slechte prestaties van Jesper Kuijpers, Stef van Tongeren en Leon van Exel die duidelijk moeite hadden met een vroeg vormpeil.  

Kasseien

Tijdens de Ronde van Vlaanderen was het woord aan vaste waarde Frank Beerten. De klassiekerkoning is elk jaar wel goed een overwinning en weet zich prima thuis op het vernieuwde parcours van Vlaanderens Mooiste. Beerten wist door een sterke slotfase Jitze Glas en Stef van Tongeren achter zich te houden. Dirk van Tulden, die zijn talent eindelijk een beetje benutte, eindigde knap als vijfde. De volgende zondag van het kasseientweeluik was voor Parijs Roubaix. In deze loodzware koers bewees Toine Vos zijn zeldzame klasse met een prima zege. Hij wist al dokkerend over de kasseien Oliver Bartmann en Rens Mennen in het stof te laten bijten.  

Heuvels
Eind april waren de heuvelklassiekers aan de beurt. En dat betekent andere renners die voor de overwinning rijden. Dikke spieren maken plaats voor lichtgewichten en springveren. De Amstel Gold Race was verrassend een prooi voor Simone Baart. Met een ijzersterke beklimming van de Cauberg was ze iedereen te slim af. Een kunstje dat ze enkele dagen later in Huy zou herhalen. Ze bedwong de laatste venijnige kilometer als beste en hield zo Stef van Tongeren en Jesper Kuijpers af. Traditioneel is Luik – Bastenaken - Luik het slot van het heuveldrieluik. In deze koers haalde Stef van Tongeren verschroeiend uit. Met keuzes voor Daniel Martin en Betancurt wist hij Frank Beerten en Jesper Kuijpers ruimte kloppen. Halverwege het klassieke seizoen stond Simone Baart nog altijd verassend aan de leiding van het klassement. Een positie die ze lang zou vasthouden...  

Giro
In de eerste grote ronde van het jaar toonde Oliver Bartmann zijn sublieme benen. Als een herboren Jan Ullrich stampte hij zich naar de roze trui in de Giro d’Italia. Op het podium werd hij vergezeld door forumman Erik Hovens en klassiekerspecialist Stef van Tongeren. Het bergklassement ging verrassend naar Patrick Oosterheert, terwijl in de sprintetappes Jasper Beerten zich de beste mocht noemen.  

Tour
De Tour de France was dit jaar het terrein van jonge talenten met Mike Bogers als verrassende winnaar. Met ook Stan van den Wildenberg en Stef Bogers op het podium mochten we spreken van een sportieve aardverschuiving. De groene trui viel in juli ten deel aan Stefan Doensens en de bollen gingen om de schouders van Carst van Tongeren.  

Vuelta

Hoe jeugdig de Tour was, des te traditioneler was de Vuelta. Maarten Henkelman, uit de dood opgestaan en gepaard met het nodige geluk, was de allerbeste na drie weken koersen in Spanje. Door enkele stevige uitschieters wist hij Jesper Kuijpers en Leon van Exel ruim achter zich te houden. Roel Smolders domineerde als Chris Horner de bergritten, maar kwam desondanks flink tekort in het algemeen klassement.  

Najaar

Na de zomerstop stonden er nog vijf klassiekers op het programma. Als eerste was het de beurt aan de vakantiewedstrijd Clásica San Sebastián. Omdat iedereen nog op het strand lag, kreeg deze koers geen winnaar. Dat was enkele dagen later in Hamburg wel het geval: Jesper Kuijpers beloonde zijn najaarsvorm met een langverwachte klassieker. Na een spannende sprint was Kuijpers Marijn, Toine Vos, Stef van Tongeren, Oliver Bartmann en Roel Smolders nipt te slim af.  

WK

Hierna was het de beurt aan wat voor vele de allerbelangrijkste wedstrijd van het seizoen is: het WK in Toscane. In het regenachtige Firenze was Rens Mennen de allerbeste en legde hij de basis voor een heel mooi slot van het wielerjaar. Na de krachtexplosie van Mennen stonden slechts Stef van Tongeren en Tom Kooken op de finishfoto. Een week later, in Lombardije, trok Mennen zijn vorm moeiteloos door met nog een overwinning. Een knappe dubbel van de oud-doelman, die doorgaans moeite heeft de lijn te verdedigen.  

Slotfase

In de allerlaatste koers van het seizoen stond de eindzege op stapel. Simone Baart verdedigde haar leidende positie zonder succes. Rens Mennen wist met een krampachtige jump net voldoende punten te scoren op Baart van de troon te stoten. Jesper Kuijpers boekte er zijn tweede klassiekerzege van het seizoen, maar Mennen was de absolute winnaar van de dag.  

2013, de winnaars;
 
Milaan – San Remo                   Geen winnaar
Gent – Wevelgem                      Jitse Glas
Ronde van Vlaanderen              Frank Beerten
Parijs – Roubaix                         Toine Vos
Amstel Gold Race                      Simone Baart
Waalse Pijl                                 Simone Baart
Luik – Bastenaken – Luik          Stef van Tongeren
Ronde van Italië                        Oliver Bartmann
Ronde van Frankrijk                  Mike Bogers
Ronde van Spanje                     Maarten Henkelman
Clásica San Sebastián               Geen winnaar
Vattenfall Cyclassic                    Jesper Kuijpers
WK Toscane                              Rens Mennen
Ronde van Lombardije              Rens Mennen
Parijs – Tours                            Jesper Kuijpers
Eindzege Klassiekerspel            Rens Mennen
Delen:
Vorig berichtVolgend bericht
Terug naar nieuwsoverzicht

Reacties

Er is nog niet op dit nieuwsbericht gereageerd.

Reactie plaatsen

Je moet aangemeld zijn om een reactie te plaatsen. Klik hier om je aan te melden.

 

Stand

1Kwaspie915
2Ultimo Chilometro900
3Cycling Team Le Sud887
4Feije883
5Vive le Velo851
Bekijk competitie Tour de France 2024