Review eerste week Giro

13-05-2013

Review eerste week GiroNa een dikke week koersen in de Italiaanse laars wordt het klassement aangevoerd door Stef van Tongeren. Hij schreef geen individuele etappe op zijn naam, maar presteerde van alle deelnemers het meest constant: altijd voorin, nimmer in de schaduw van de bezemwagen. Het is niet de eerste keer dat Van Tongeren zich mengt om de eindzege in een grote ronde, voorgaande keren kwam hij echter in de derde week te kort om de goede positie te verzilveren. Anthony Lurling had ooit Kuip-vrees, Stef lijkt bang voor de laatste ritten. Dit jaar lijkt Team Classico echter sterker dan ooit. Wie wil winnen, krijgt aan Stef een taaie klant.  

De tweede plek in het klassement wordt ingenomen door Erik Hovens. Hovens ziet de Giro als een spelletje ‘Weekend Millionairs’.  De pijlsnelle vleugelfliter van Budel 2 is niet te beroerd een hulplijntje in te schakelen. Op een forum vroeg hij om raad en niet tevergeefs: het leverde hem al een ritzege op. Hij komt wat sprinters te kort, maar compenseert dat met een uitgekiende mix aan klimmers. We zijn benieuwd of Hovens de komende etappes probeert overige renners weg te strepen of het publiek langs de kant om hulp te vragen. Hij schuwt geen enkel hulpmiddel in zijn strijd om het roze. Met de lastige laatste bergweek voor de boeg is hij echter verdraaid gevaarlijk. Dat een forumteam niet altijd een succes is, zien we bij Michiel Henkelman. De nieuwbakken vader lijkt zijn kruit verschoten te hebben.  

Overige renners die er goed voor staan zijn Oliver Bartmann, Mike Bogers, Leon van Exel en Machiel Scholten. Ze staan op korte afstand van Stef en kunnen met een goed gemikt schot de leider van zijn troon schieten. Met de aankomende etappes voor de boeg, speelt het parcours ze in de kaart. Van Tongeren moet alle zeilen bijzetten om de fietsende storm te bedwingen. Renners als Jesper Kuijpers en Stef Bogers wonnen allebei een rit, maar lijken uitgespeeld in het klassement. De winnaar van vorig jaar, Ralf de Haas, staat op gepaste afstand en moet serieus uit zijn pijp komen om zijn kunststukje te herhalen.  

De Ronde van Italië biedt ook ruimte aan een aantal flinke tegenvallers. Chef-kok Dirk van Helmond bakt er tot op heden niks van, hij is de 100 punten-grens nog niet gepasseerd. Ook nieuwkomer Patrick Oosterheert heeft moeite met het niveau; echter we geven hem het voordeel van de twijfel. Oude rotten als Harry Weerts, Marijn en Maarten Henkelman komen niet veel verder dan de grupetto; van deze mannen verwachten we toch meer.  

In het vrouwenklassement troeft Natasja van Hooff ef4ac647-0fbe-49e8-b335-8d589046482d voorlopig af.  

Delen:
Vorig berichtVolgend bericht
Terug naar nieuwsoverzicht

Reacties

haha mooi dit! Volgende keer toch eerst de spelregels wat beter doornemen..

wanneer wordt mijn eregallerij bij gewerkt? Als oud winnaar van de Giro!

Reactie plaatsen

Je moet aangemeld zijn om een reactie te plaatsen. Klik hier om je aan te melden.