Review eerste week Tour

07-07-2013

Review eerste week Tour Na een week koersen door Frankrijk is de gele trui in handen van een outsider. Dirk van Tulden wist met enkele imponerende bergetappes de leiding in het klassement naar zich toe te trekken. De carrière van Dirk gaat door diepe dalen en af en toe een hoogtepunt. Bijvoorbeeld in 2005, toen hij de Classica San Sebastian op zijn naam schreef. Of die magische dag in 2012 te Londen, toen Dirk het Olympische goud over de streep trok. De rest van de tijd trapt Dirk van Tulden middelmatig mee in de middenmoot. Tot de Tour vanaf 2013, waar Van Tulden ineens erg sterk rijdt. Hij is een man die zijn talent zelden benut, zoveel kwaliteit en zo weinig prestaties. Hij is de pindakaas onder boterhammen, de aardbei onder de ijssmaken. Heel wieler liefhebbend Nederland is blij dat hij zijn potentieel eindelijk benut. Over hoe iemand uit de relatieve anonimiteit ineens zo kan presteren, worden voorlopig geen vraagtekens gezet. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ook Daan Kwaspen, Jasper Beerten en Maarten Henkelman beschikken over goede papieren. Daarmee mogen we gerust stellen dat er sprake is van een verrassende wending in de koers. Met name het presteren van Henkelman is opvallend. Na een Thais trainingskamp heeft hij ineens zijn goede benen weer gevonden. De ‘Di Luca’ van het Derootpeloton acteert zo weer op het hoogste niveau. Kwestie van tijd tot het volgende positieve plasje, klinkt het in de wandelgangen.  Immers, Henkelman werd al veel vaker in verband gebracht met dubieuze praktijken. Zie zijn zeges in de Vuelta.

In het bergklassement treffen we twee renners op het hoogste schavot aan.  Mikel de Windt en Rens Mennen verzekerden zich van de beste benen bergop. De Windt, die er altijd wel uit ziet of hij bij Armstrong in de ploeg heeft gezeten, heeft een doel gemaakt van deze Tour de France. Ook Rens Mennen, die vaker ballen doorlaat dan een flipperkast, presteert in het hooggebergte tot nu toe uitstekend. De groene trui is momenteel in handen van Mieke Kuijpers. De Dame Blanche van het Derootpeloton wist de vlakke ritten als beste te verteren. Knap!

Helaas zijn er deze Tour ook enkele tegenvallers te bespeuren. Pim Staals, vorig jaar nog goed voor een tweede plek, is tot nu toe niet vooruit te branden. Hij schijnt in de avonduren op de roller zijn vorm te willen aanscherpen en zelfs een trainingskamp in Italië staat op de planning. De winnaar van vorig jaar, Koen van Laarhoven, presteert dermate slecht dat hij zich beter op zijn politieke carrière kan focussen. In dat opzicht krijgt hij concurrentie van VVD-coryfee Jordy Drieman, die zich wellicht beter op Parijs-Roubaix kan focussen.

Delen:
Vorig berichtVolgend bericht
Terug naar nieuwsoverzicht

Reacties

Er is nog niet op dit nieuwsbericht gereageerd.

Reactie plaatsen

Je moet aangemeld zijn om een reactie te plaatsen. Klik hier om je aan te melden.