Review eerste week Vuelta

03-09-2013

Review eerste week VueltaNa een enerverende openingsweek vol tapas, beklimmingen en stierengevechten is de Ronde van Spanje toe aan een verdiende rustdag. Traditioneel de hoogste tijd voor een korte terugblik. Wie gaan er in de brandende zon meedoen om de knikkers?

Het mag met recht een verrassende Ronde van Spanje genoemd worden. Het klassement wordt namelijk aangevoerd door een schaduw uit het verleden: Maarten Henkelman. Ik hoor u denken. Maarten? Was dat niet een renner die presteerde in het tijdperk toen Jan Ullrich zich nog niet hoefde te scheren? Correct. Desalniettemin kan Henkelman een sterke selectie overleggen. Tot nu toe maakte de oud-winnaar geen fouten en dat levert aan het einde van een grote ronde meestal een goede positie op.

Henkelman wordt in het klassement gevolgd door twee heren die de Vuelta al
ooit wonnen: Jesper Kuijpers (2e) en Leon van Exel (3e). Dat levert in de wandelgangen een hoop kritiek op. Henkelman, Kuijpers en Van Exel zijn als geen ander exponenten van het dopingtijdperk, toen vochten ze immers om de bovenste plekken. Van Exel wint nog af en toe, maar Henkelman en Kuijpers vochten de afgelopen jaren voor een plekje in de bezemwagen. De recente prestaties van Henkelman (rode trui) en Kuijpers (winst in Hamburg) worden daarom nauwlettend gevolgd door de rest van het peloton.


Tour-toppers Stan van den Wildenberg en Mike Bogers bezetten een toptienposititie in het algemeen klassement. Vraag is of ze hun goede benen uit juli weer echt terugvinden. Tot nu toe is Roel Smolders een veelvraat in de Vuelta. De man, die normaal van grote afstand op zijn doel vuurt, scoorde al drie ritoverwinningen. Zijn keuze voor opa Horner legt hem zeer zeker geen windeieren. Ook Stef Bogers, Jitze Glas, Henkelman en Kuijpers mochten deze Vuelta al eens het zegegebaar maken.

Deze Ronde van Spanje kent als vanouds ook een aantal tegenvallers. Dirk van Helmond, margriet van rooij en Patrick Oosterheert komen geen poot vooruit op de bloedhete wegen. Met name Oosterheert, ook wel de playboy van het peloton genoemd, heeft zich de afgelopen weken andere doelen gesteld. Hij wist Dietkirch-Valkenswaard uit te rijden, maar presteren in de Vuelta is er voorlopig niet bij. Ook van Toine Vos en Stef van Tongeren verwachten we meer. Het duo bereidde zich voor in de Alpen, maar lijkt de hoogvorm op de Galibier achtergelaten te hebben.

Delen:
Vorig berichtVolgend bericht
Terug naar nieuwsoverzicht

Reacties

Er is nog niet op dit nieuwsbericht gereageerd.

Reactie plaatsen

Je moet aangemeld zijn om een reactie te plaatsen. Klik hier om je aan te melden.

 

Stand

1Robin staals731
2Vive le Velo711
3Turbokoen707
4Dennie's Cycling Team702
5CT Stevens684
Bekijk competitie Vuelta 2023