Review tweede week Giro

20-05-2013

Review tweede week GiroEr is inmiddels twee weken gekoerst in de Giro. Tussen toeterende scooters, smeltende sorbets en plezierige pizza’s strijdt het Derootpeloton om de felbegeerde eindwinst in de Giro. Het klassement wordt aangevoerd door Oliver. Tijd voor een terugblik .

Twee weken aan spectaculaire etappes in de Giro hebben een behoorlijke schifting in het klassement opgeleverd. Vorige week stond alles op een zakdoekje, maar inmiddels hebben de sterkere mannen in het peloton zich zichtbaar afgescheiden van de sukkelaars.  In de bergritten heeft Oliver Bartmann hard toegeslagen. De Jan Ullrich van het Derootpeloton beschikt deze Giro over bijzondere klimmersbenen en kent bergop amper een gelijke. In de sprintritten presteert Oliver constant en dat maakt hem tot de topfavoriet voor de eindezege. Met name de keuze voor Uran legt hem geen windeieren. Zijn grootste tegenstander is Bartmann zelf. Houdt hij zijn overtollige drankgebruik onder controle? Of valt hij in de laatste week van de leidersstoel. We zullen het zien.

Op dit moment is Stef van Tongeren de grootste tegenstander van Oliver. Van Tongeren zorgt al jaren voor spektakel in het peloton, maar heeft dat in een grote ronde nog niet in winst kunnen omzetten. Met Pirazzi heeft hij een belangrijke troef in handen, maar het is maar de vraag of hij daarmee Bartmann echt kan bedreigen. Net als de nummer 3, Leon van Exel, beschikt hij niet echt over renners om leider Oliver echt pijn te doen. Echter, nu de druk volledig bij Oliver ligt, kan de ervaring van Leon en Stef wellicht nog voor een surprise vormen.

De tweede week van de Giro stond in het teken van sprintritten en bergritten. Bergop was Rens Mennen de allersterkste. Samen met leider Oliver maakte hij in de klimritten de dienst uit. Dit leverde Mennen twee fraaie ritzeges op en bovendien voert hij het bergklassement aan. De twee sprintetappes (en groene trui) waren een prooi voor Jesper Kuijpers, maar de oud-winnaar speelt verder geen enkele rol van betekenis.

Stan van den Wildenberg heeft deze Giro moeite zijn talent te bevestigen. Vorig jaar toonde hij zijn klasse in de klassiekers, maar in deze ronde heeft hij nog weinig vuurwerk kunnen laten zien. Ook Stijn Beerten heeft moeite om op de fiets te presteren. Wellicht dat de uitschakeling van SV Budel ervoor zorgt dat hij zich wat meer op trappen (tegen pedalen) kan toeleggen. Ditzelfde geldt voor Mikel de Windt, die deze Giro zijn aanvoerdersband en haardos weinig heeft laten schitteren. Roel Smolders, die zichzelf altijd bij de beste rekent, kan ook weinig potten breken. Na een succesvol voetbalseizoen hadden we meer van hem verwacht.

ef4ac647-0fbe-49e8-b335-8d589046482d onderscheidt zich met name in de kroeg en minder op de fiets, Rob van Tongeren kan zijn trainingsarbeid voorlopig niet omzetten in prestaties en Harry Weerts ziet zijn mix tussen Italianen en Colombianen tot nu toe niet floreren.

Als laatste breken we even een lans voor de nummer laatst in het klassement: Dirk van Helmond. De chef bekokstoofde deze week een fraaie ritzege.

Delen:
Vorig berichtVolgend bericht
Terug naar nieuwsoverzicht

Reacties

Er is nog niet op dit nieuwsbericht gereageerd.

Reactie plaatsen

Je moet aangemeld zijn om een reactie te plaatsen. Klik hier om je aan te melden.